Tuesday, October 30, 2007

ထိုင္း အစားအေသာက္မ်ား (၁)

ျမန္မာေတြနဲ႕ ရင္းႏွီးေနတာ ေတြကေတာ့ သေဘၤာသီးေထာင္းနဲ႕ တုန္႕ယမ္ ေခၚ ယိုးဒယား ဟင္းခ်ိဳပါ။ သူတို႕ ဘယ္ႏွစ္မ်ိဳးစီ ရွိၾကတယ္ ဆိုတာ ေျပာျပမယ္ေနာ္… သိသေလာက္ေပါ့… ၂မ်ိဳးလံုးအတြက္ အစပ္ မထည့္ဘူး ဆိုရင္ မိုက္ဖဲ့ထ္ (Mai Phet)၊ လို႕ ေျပာရပါတယ္။ တအားစပ္တာကို ဖဲ့ထ္မာက္မာက္၊ အေနေတာ္ စပ္တာကို ဖဲ့ထ္ ပန္ကလန္၊ နည္းနည္းစပ္တာကို ဖဲ့ထ္ နစ္ႏြိဳင္ (Phet Nik Noi) ပါတဲ့။

သေဘာၤသီးေထာင္း

သေဘာၤသီးေထာင္း ကို ထိုင္းလို စုန္႔ပ္သမ္ လို႕ အသံထြက္ပါတယ္။ သူတို႕ ထံုးစံက မုန္႕ဟင္းခါး မုန္႕ဖတ္ ကို သေဘာၤသီးေထာင္း နဲ႕ စားတာပါ။ ေကာက္ညွင္းနဲ႕လဲ စားေလ့ ရွိပါတယ္။ သေဘာၤသီး ေထာင္း ပံုစံ အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ ေျမပဲနဲ႕ ေထာင္းတဲ့ သက္သတ္လြတ္ ေထာင္း၊ ပုစြန္ ေျခာက္ နဲ႕ ေထာင္းတဲ့ ပံုစံ တမ်ိဳးနဲ႕ ဂဏန္း ငါးပိေကာင္နဲ႕ ေထာင္း တဲ့ပံုစံတို႕ ျဖစ္ပါတယ္။ ႏိုင္ငံျခားသား လာ ၀ယ္စားရင္ အေနာက္တိုင္းသား အၾကိဳက္ ေျမပဲနဲ႕ ေထာင္းေပးေလ့ ရွိပါတယ္။ အေနာက္တိုင္းသား ပံုစံ မဟုတ္ဘဲ ထိုင္းပံုေပါက္ေနရင္ေတာ့ ဘာနဲ႕ ေထာင္းမလဲ လို႕ ျပန္ေမးေလ့ ရွိပါတယ္။ ေျမပဲကို ထြယ္၊ ပုစြန္ေျခာက္ကို ကြန္းဟဲန္းင္၊ ဂဏန္း ငပိေကာင္ေခၚ ဂဏန္း အိုးစိမ္ကို ပူး လို႕ ေခၚပါတယ္။ ထိုင္းဆိုင္ ေတြမွာ တခု ေကာင္းတာက မီးဖို ေခ်ာင္ ကို စားသံုးသူက အတိုင္းသား ျမင္ေန ရတာ ပါပဲ။ သူတို႕ ညစ္ပတ္လို႕ မရဘူးေလ။ ဒီေတာ့ ကၽြန္မ ေရာက္ စက ထိုင္းစကား မတတ္ေတာ့ လက္ညိႈး ဘာသာနဲ႕ပဲ အဆင္ေျပပါတယ္။ စားခ်င္တာ လက္ညိႈး ထိုးလိုက္တာပါပဲ။ ၿပီးေတာ့ ေဘာက္ခ်ာ ေလးထဲက အတိုင္း ေငြေခ်.. စကားကို ေျပာစရာ မလိုတာပါ။

ပါ၀င္ ပစည္းမ်ားကေတာ့ ကိုယ္ေရြးခ်ယ္တဲ့ (ေျမပဲ၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ဂဏန္း ငပိေကာင္ တမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕ ) သေဘၤာသီး စိန္ခလုတ္ျခစ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီး၊ ပင္လယ္အုန္းကေန ခ်က္တဲ့ သၾကားခဲ၊ ငံျပာရည္ တို႕နဲ႕ ေရာေထာင္းေလ့ ရွိပါတယ္။

တုန္႕ယမ္ ေခၚ ယိုးဒယား ဟင္းခ်ိဳ

ထိုင္းရဲ႕ နာမည္ အၾကီးဆံုး ဟင္းလ်ာပါ။ တုန္႕ယမ္ ကြန္း ေခၚ ပုစြန္တုန္႕ယမ္၊ တုန္႕ယမ္ကိုင္ ေခၚ ၾကက္သားတုန္႕ယမ္၊ တုန္႕ယမ္ထေလ ေခၚ ပင္လယ္စာ တုန္႕ယမ္ (ပင္လယ္ကို ထိုင္းလို ထေလ လို႕ ေခၚလို႕ပါ) ၊ တုန္႕ယမ္ လြမ္မစ္ေခၚ အသားစံု တုန္႕ယြမ္၊ ၀က္ေျခေတာက္ တုန္႔ယမ္းကို တုန္႕ယမ္ခါမူ လို႔ေခၚတယ္။ ကၽြန္မသိသေလာက္ ဒါအကုန္ပါ  ေနာက္ၿပီး အရည္က်ဲ နာမ္းဆိုင္မ္ နဲ႕ အရည္ေနာက္ နမ္႕ကြန္း လို႕ အထက္က အရာအားလံုးကို ျပန္ခြဲပါ ေသးတယ္။ အရည္ေနာက္ ဆိုတာ ငရုတ္သီး အဆီနဲ႕ ပုစြန္အႏွစ္ ထည့္ထားလို႕ အရည္က ပိုေလး ပိုအေၾကာ တက္တာ ေပါ့။ အရည္က်ဲ ထဲမွာ အဲဒီ ၂ခု မပါပါဘူး။ အုန္းႏို႕လဲ မပါ ပါဘူး။ အစပ္ေပၚ မူတည္ၿပီး အေပၚဆံုးမွာ ျပခဲ့တဲ့ အတိုင္း သံုးမ်ိဳး ထပ္ခြဲပါ သတဲ့။ မစပ္တာကို တုန္႕ယမ္ နာမ္းဆိုင္မ္ပါတဲ့။

၀က္ေျခေထာက္ တုန္႕ယမ္ကို ထိုင္းႏိုင္ငံ ေျမာက္ပိုင္းနဲ႕ အေရွ႕ေျမာက္ပိုင္းက ပိုစားေလ့ ရွိပါတယ္။ တရုတ္ ျပည္၊ လာအို နယ္စပ္နဲ႕ နီးလို႕ ထင္ပါရဲ႕။ အိစံနယ္လို႕ ေခၚတဲ့ နယ္ေတြမွာ အစားမ်ားသတဲ့။ အိစံ အစားအေသာက္ စာရင္း၀င္ေပါ့ေနာ္။ ထိုင္းအလယ္ပိုင္းမွာေတာ့ ပုစြန္ တုန္႕ယမ္နဲ႕ ၾကက္သား တုန္႕ယမ္ ဆိုင္ေတြ ပိုမ်ားပါတယ္။ ကမ္းရိုးတန္း တေလွ်ာက္က ၿမိဳ႕ေတြ က်ေတာ့ ပင္လယ္စာ တုန္႕ယမ္ေပါ့။ မေလးရွားနဲ႕ ကပ္လ်က္က ေတာင္ပိုင္း နယ္ေတြမွာေတာ့ တုန္႕ယမ္ကို အုန္းႏို႕ ထည့္ ခ်က္တာ အစားမ်ားပါတယ္။ မေလး အေငြ႕ ဟပ္တယ္ ထင္ပါ့။ ဒါေပမယ့္ ကမၻာလွည့္ ခရီးသည္ အလာမ်ားတဲ့ ၿမိဳ႕ေတြ မွာေတာ့ အမယ္စံုကို ရတာပါ။ ေလဆိပ္မွာဆို တုန္႕ယမ္ တမ်ိဳးတည္း သီးသန္႕ ေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတာင္ ရွိပါေသးရဲ႕။

ထိုင္းအစားအေသာက္ထဲမွာ ဒီႏွစ္မ်ိဳးကေတာ့ ဟင္းခ်က္နည္း အိပ္စ္ပို႕ ေတာင္ လုပ္ပါတယ္။ ကမၻာ့ႏိုင္ငံ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ထိုင္း စားေသာက္ဆုိင္ေတြ ဖြင့္ၿပီး ဒီဟင္းေတြကို ေစ်းကြက္တင္ ေရာင္းတာပါ။ ေအာ္စီကို ေရာက္ခဲ့တုန္းက ထိုင္းစားေသာက္ဆိုင္မွာ ဒီဟင္းေတြ ေတြ႕ခဲ့ပါေသးတယ္။

စိတ္ကူးထဲမွာေတာ့ ျမန္မာ မုန္႕ဟင္းခါးကို ေလဆိပ္မွာ ပံုစံစံု ခ်က္ေရာင္းလိုက္ခ်င္တယ္။ မန္းေလးခ်က္၊ ျပည္ခ်က္၊ ဟသၤာတ ခ်က္၊ ပုသိမ္ခ်က္၊ ေတာင္ငူခ်က္၊ ရခိုင္ခ်က္၊ ေမာ္လၿမိဳင္ခ်က္၊ ထား၀ယ္ခ်က္ ဆိုၿပီး ေလ (ေနာက္ထပ္ က်န္ ေသးလား မသိေတာ့ဘူး) ေနာက္ၿပီး ႏိုင္ငံျခားမွာပါ ဆိုင္ အပ်ံစားၾကီး ေတြနဲ႕ တို႕ ျမန္မာ အစားအစာ ဆုိတာ ဒီလိုကြလို႕ တည္ခင္း ေရာင္းခ် အိပ္စ္ပို႕ လုပ္ခ်င္လိုက္တာ… ေလာ ေလာ ဆယ္ေတာ့ ဘန္ေကာက္ မွာ ႏိုင္ငံျခားသား ဧည့္ေကာင္း ေစာင္ေကာင္းကို အဲလို တည္ခင္း ဧည့္ခံ ႏိုင္ေလာက္တဲ့ ျမန္မာ စားေသာက္ဆိုင္ ေကာင္းေကာင္းလဲ မေတြ႕မိေသး။ ခါခ်ဥ္ေကာင္ မာန္ၾကီးၿပီး တခါ ဆိုင္ဖြင့္လိုက္ မိပါတယ္ ၆လ မျပည့္ခင္ ေဆးရံု တက္လိုက္ ရေတာ့ ဆိုင္လဲ ပိတ္လို႕။ ကိုယ္တိုင္ မလုပ္ႏိုင္ ေတာ့ေပ မယ့္ ဘယ္သူ လာဖြင့္ဖြင့္ပါ။ အားရပါးရ ေၾကာ္ျငာခ မယူဘဲကို လိုက္ ေၾကာ္ျငာေပး ကိုယ္တိုင္လဲ လိုက္ အားေပးဦးမယ္။ ေမွ်ာ္ေနတယ္ ျမန္မာ စားေသာက္ဆိုင္ ေကာင္းေကာင္း ၾကီးကို….

(ထိုင္း အေခၚအေ၀ၚမ်ားကို ဓာတ္ပံု ကိုခ်စ္ဦးမွ ကူညီ ပံ့ပိုး ပါသည္)

6 comments:

This is about... said...

ဗိုက္ဆာသြားၿပီ။ သြားစားလိုက္ဦးမယ္ေနာ္။

ခြန္ျမလိႈင္ said...

ဂ်ပန္က မႏုက ေတာင္ငူ မုန္႕ဟင္းခါး အေၾကာင္း ေျပာလာပါတယ္ စစ္ေတြက သူငယ္ခ်င္း တစ္ေယာက္ကေတာ့ ပင္လယ္ငါးေရႊနဲ႕ ရခိုင္မုန္႕ဟင္းခါးလဲ ရွိပါသတဲ့

သုလြန္းအိမ္ said...

အဟင္းးးးးးး .... ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ပုစြန္တုန္ယန္ဟင္းခ်ိဳကို အရမ္းၿကိုက္တာ။ ရွလြတ္ ရွလြတ္ .. ခ်က္နည္းေလးမ်ား ေျပာျပႏိုင္မလားဟင္။ ဒါေပမယ့္ ဒီမွာက ပုစြန္သိပ္ေစ်းႀကီးေတာ့ ၾကက္သားနဲ႔ပဲ ခ်က္စားႏုိင္မွာ ႀကံဳရင္ ေျပာျပပါအံုးေနာ္။ ေက်းဇူး။ :P

Anonymous said...

အား... ယိုးဒယားအစားအစာဆို အေသၾကိဳက္တာ
စပ္ေလေလ စားေကာင္းေလေလပဲ
ဖတ္ရင္း လွ်ာရည္ယိုေအာင္ လုပ္ျပန္ျပီ

Anonymous said...

ခုလို အစားအေသာက္နာမည္ေတြသိရတာ ညီမတို႔လို ဘန္ေကာက္ေရာက္ျပီး ထိုင္းစကားကိုေရလည္ေအာင္ မေျပာတတ္တဲ့လူေတြအတြက္ တကယ္အသံုး၀င္ပါတယ္ မမ။ ေနာက္ထပ္ရွိေသးလည္း တင္ေပးပါဦးေနာ္။ ေစာင့္ျပီးအားေပးေနပါတယ္။ http://linnaryone.blogspot.com
ိို

ေမာင္ေမာင္ said...

ဟို ေလ မူကထ တို ့ဘာတို ့ အေၾကာင္းလဲ ေရးပါဦးဗ်။ သတိရလို ့။
စုန့္တမ္ က ေတာ့ (ပူးပလား) ကိုၾကိဳက္တယ္။ ထို၀ါ(ေျမပဲ) နဲ ့မၾကိဳက္ေပါင္၊
ျပီးေတာ့ ေမးေသးတယ္ေနာ္။
တမ္(ထိုင္း) ေလာ၊ တမ္(လာအို)ေလာ ဆိုတာ ကိုေလ။
ကြ်န္ေတာ္ က ေတာ့ တမ္(လာအို) ကိုၾကိုက္သလို ပဲ ေကာက္ညွင္းေပါင္း၊ ေနာက္ ၾကက္ကင္ နဲ ့တြဲ စားရတာ မိုက္တယ္။
ခုေတာင္သတိရလာျပီ။

ေမာင္ေမာင္